What’s in a name

Toen ik twaalf jaar geleden in Nederland begon met de Mulberry Home Collection, was het nog een trend om je hele huis in te richten in de stijl die modehuizen als Mulberry en Ralph Lauren ons voorschreven. Ralph Laure:n is de all American casual look, met name gernspireerd op New England en The Hamptons. Mulberry staat voor puur Engelse tra­ditie: donkere kleuren, bloemmotieven, zware chenille-stoffen, Schotse ruiten en klassie­ke meubels. Ik vond het helemaal geweldig. Maar net als in de mode, volgen ook in de interieurwereld de trends elkaar steeds sneller op. Richtte je destijds dus je hele huis volgens één look in, nu moet het een mix van stijlen zijn – oud en nieuw, klassiek en modern, middeleeuwse kunst in een superstrak interieur. Ondertussen breiden steeds meer modemerken hun collecties uit met een interieurlijn. Versace kwam met een vrij heftige, overdadige huiscollectie, Etro zocht het in een klassieke look, Burberry verwerkte zijn beroemde ruit in interieurstoffen en Armani bracht een complete interieurcollectie op de markt onder het label Armani Casa. Laatst ontdekte ik zelfs Gucci-behang! Tom Ford, de voormalige designbaas van Gucci, wilde ook een graantje meepikken van de interieurhausse van de jaren negentig en ontwierp onder andere een kek Gucci-mandje voor fikkie. Maar de fikkies die ik ken zetten meteen hun tanden in zo’n fijne leren mand, of er nou Gucci op staat of niet! Erg praktisch is het dus niet. Ik probeer mij ook een beetje voor te stellen hoe het woont in zo’n ‘logohuis’. Gucci-behang in de gang, álle muren in één logo, een Louis-Vuitton-zitkamer, waar wordt gegeten van Versace-servies, de eetkamer van Donaldson en alle slaapkamers onmiskenbaar Ralph Lauren. Het is allemaal prachtig, maar ‘t mist persoonlijkheid. Mix je echter een servies van Hermès met wat er over is van dat oude servies van oma en je hebt iets bijzonders. Logoproduc­ten zijn mooi, maar vooral als detail, gecombineerd met je eigen spullen. Onze smaak is voortdurend aan verandering onderhevig. Dat maakt het moeilijk om ieder seizoen opnieuw een succesvolle kledinglijn te ontwerpen, maar nog véél moeilijker om een mooie, actuele interieurlijn te creëren, die tien jaar later nog staat als een huis! Komt ook bij dat we ons niet meer zo héél veel aantrekken van wat de grote designhuizen voor ons bedenken, maar weer lekker onze eigen gang gaan. Door het mixen van stijlen en spannende combinaties te maken met de spullen waaraan je gehecht bent, creëer je een interieur dat jóuw signatuur draagt en niet die van Giorgio of Ralph. Dan krijgt een huis die ondefinieerbare eigen sfeer en wordt het een huis waarin je je thuisvoelt.

Suzanne Loggere / maart 2004

My Artistic Interiors - media