Zinderend Milaan

Via een onopvallend poortje betreed je zo’n typisch Italiaanse binnenplaats. Balkons met smeedijzeren hekken, waaraan de was hangt te drogen. Terracotta potten met geraniums, roestige regenpijpen die in een allang niet meer rechte lijn de hoogte inklimmen, naar een zwaar geornamenteerde dakoverstek. Verweerde zachtgele en roze muren, oude en nieuwe Vespa-scooters. En een gezellig smeulend openhaardje bekleed met onbrandbare, gecapitonneerde stof. Een vreemde eend in deze Italiaanse bijt? De Soft Stave is een ontwerp van de Nederlanders Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe, die hier, in een Milanese volkswijk, hun designcollectie tonen. In de kleine expositieruimte zijn ook de opmerkelijke nieuwe stoffen van Claudy Jongstra te zien. Dit is waar het tijdens de Milano Design Week om draait. Steeds meer ontwerpers en bedrijven keren het giganti­sche hallencomplex van de Fiera de rug toe om op een intieme locatie ‘ergens’ in de stad hun eigen sfeer te creëren. Elk jaar in april zindert Milaan van het hippe volk dat op de belangrijkste meubelbeurs ter wereld afkomt. Want hier gebeurt het; als je je als meubel­ontwerper niet laat zien in Milaan, dan besta je niet. Dus lopen wij ons kleurenblind van stijlvolle exposities naar wonderlijke installaties en haasten ons om vooral niets te missen van wéér een hysterische openingsparty. Bekende ontwerpers, designgoeroes, jong talent, inkopers, journalisten en party animals struikelen over elkaar en het is gewéldig! ‘s Avonds laat, zo rond de klok van tien, eet en drinkt iedereen weer teveel bij restaurant Bagutta, recht tegenover het chique meubelhuis Promemoria. Milaan is zonder enige twijfel the place to be. Ook de Italiaanse modehuizen zijn van de partij. Gucci Home heel ingetogen in hun winkel aan de Via Montenapoleone, Versace Donatella-uitbundig aan de Via Senato. Indrukwekkend was de presentatie van Kartelt in de nieuwe winkel van Dolce & Gabbana aan de Corso Venezia. 1i:ansparante, zwarte en felrode kunststof meu­belen in een prachtig monumentaal pand, onder enorme zwartglazen kroonluchters aan rijkgedecoreerde plafonds. Hoge vertrekken met wandschilderingen en antieke spiegels rond een intieme binnentuin met een fraaie lounge-bar. Toen ik twintig jaar geleden begon met het importeren van plexiglazen meubels was dat een revolutie, nu is dit mate­riaal weer helemaal terug. Maar zó anders, zó vernieuwend. De spannende mix van authentiek en modern, die je deze week bijna overal ziet in Milaan, spreekt mij het meeste aan – hieruit put ik mijn inspiratie voor trends, kleuren en ontwerpen. Na Milaan willen wij, m’n voeten en ik, nog maar één ding en het zijn géén nieuwe Gucci’s. Slapen.

Suzanne Loggere /  juni 2004

My Artistic Interiors - media