De stijl van Jacopo Etro

Jacopo, Jacob voor vrienden, is een bijzonder mens. Creatief, uiterst succesvol, een feno­meen, volop in de schijnwerpers. Hij ondergaat het bescheiden, verlegen bijna. Jacob is telg uit de befaamde Italiaanse Etro-familie. Stoffen, mode en een home collection in de top van de markt. Jacob is verantwoordelijk voor de ontwerpen van de mode- en interieur­stoffen en de home collection.

Het hoofdkantoor van Etro is gevestigd in het centrum van Milaan. Een imposant herenhuis, statig en van een sobere schoonheid. Jacopo Etro is een aantrekkelijke Italiaanse man, maar hij gaat niet gekleed zoals te doen gebruikelijk onder Milanese mannen. Hij kan vrij kiezen uit de mooiste garderobe ter wereld, maar presenteert zich nonchalant, eigenzinnig. Een petje op de zwarte lokken, trui om zijn middel geknoopt en basketbalschoenen aan. Niks strak in het Etro-pak!
Etro heeft de laatste jaren een ongekende wereldwijde groei doorgemaakt. Het bedrijf werd opgericht door zijn ouders en nu staan de kinderen aan het roer. Jacopo werkt al 22 jaar in het familiebedrijf, zijn zus Veronica ontwerpt de damescollecties en broer Kean is verantwoordelijk voor de herenmode. De home collection werd er in 1985 aan toegevoegd. Jacopo Etro is een kunstzinnig man – hij noemt zijn bezoek op vijftienjarige leeftijd aan het Museum of Modern Art in New York bepalend voor belangrijke keuzes die hij in zijn leven maakte. Kunst en zijn vele reizen naar onder meer Zuid-Amerika, China, Rusland en India zijn zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Hij observeert de kleding en het kleur­gebruik van volkeren in de hele wereld en past die op originele wijze toe in zijn ontwer­pen. In zijn home collection vertaalt hij de erfenis van eeuwenoude culturen en
tradities naar het heden. Dat maakt Etro Home tijdloos; de nieuwste ontwerpen kunnen moeiteloos worden gecombineerd met collecties van jaren her. Etro kiest bij voorkeur voor kleur: rood, geel, groen, paisley-motieven en een mix van motieven uit de jaren vijfrig, zestig en zeventig. Etro wil een echt familiebedrijf blijven, stap voor stap verder ontwikkelen, winkels over de hele wereld openen en vooral. de touwtjes stevig in handen houden. Anders dan bij de andere grote modefami.lies, blijven zij het liefst bescheiden in de anonimiteit. Het product telt, niet zozeer de personen erachter.

Jacopo moet zich excuseren, hij is gastheer op een cocktailparty ter introductie van de nieuwe collecties. Ik kan het niet laten om te vragen of hij écht zo gekleed gaat naar zijn chique genodigden. Ja, dus! Even later zie ik de gastheer op zijn sneakers, omringd door mooie, elegante vrouwen. Hij glimlacht wat onwennig in mijn richting.

Suzanne Loggere / oktober 2004

My Artistic Interiors - media